Twee personen overleden door koolmonoxidevergiftiging in Rijnsburg

7 maanden geleden gepubliceerd

Afgelopen zaterdag, 9 december, zijn er twee overleden personen aangetroffen in een woning aan de Brouwerstraat in Rijnsburg. De hoge concentratie koolmonoxide in de woning wijst op koolmonoxidevergiftiging als de oorzaak van hun overlijden.

De gebeurtenissen

Rond 12.15 uur kreeg de politie een melding voor reanimatie. Een van de slachtoffers was toen al uit de woning gehaald door omstanders. Bij aankomst van de politie bleek het slachtoffer, de 59-jarige bewoner van het pand, al te zijn overleden. Vanwege het vermoeden van koolmonoxidevergiftiging werd de brandweer onmiddellijk ingeschakeld. Zij maten een hoge concentratie koolmonoxide in de woning. Later werd er nog een tweede overleden persoon in de woning aangetroffen. Dit betreft een vrouw, van wie de identiteit nog vastgesteld moet worden.

Verder onderzoek en maatregelen

De brandweer heeft ook in omliggende woningen metingen verricht en deze woningen gelucht. Na nieuwe metingen bleek het koolmonoxidegevaar geweken. Forensische specialisten onderzoeken nog waar de hoge concentratie koolmonoxide vandaan kwam.

Koolmonoxide: een sluipmoordenaar

Koolmonoxide, ook bekend als CO, kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben wanneer het wordt ingeademd, en staat daarom bekend als een sluipmoordenaar. Gemiddeld overlijden er jaarlijks elf mensen in Nederland door koolmonoxidevergiftiging, en belanden er honderdvijftig in het ziekenhuis.