Ministerie VWS bezoekt Katwijk voor aanpak gezonde jongeren

3 maanden geleden gepubliceerd

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bezocht gisteren de gemeente Katwijk. Dit bezoek was in het kader van de succesvolle stappen die de gemeente heeft gezet voor de gezondheid van haar jongeren.

Bezoek aan Pieter Groen

Samen met medewerkers van zijn ministerie en JOGG Nederland sprak Van Ooijen op het Pieter Groen met betrokkenen van de JOGG-aanpak in Katwijk. JOGG, wat staat voor Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst, is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Katwijk, Welzijnskwartier, Zorg en Zekerheid, Zorggroep Katwijk en de GGD.

Het succes van Katwijk

Katwijk was een van de eerste gemeenten in Nederland die zich aansloot bij JOGG. De directeur-bestuurder van JOGG Nederland, Marjon Bachra, gaf aan dat ze regelmatig de gemeente Katwijk als voorbeeld noemt. Ze prees vooral de goede samenwerking tussen de verschillende partijen in de lokale aanpak.

Gezonde leefomgeving

Door de lokale aanpak van JOGG in Katwijk is de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien gezonder gemaakt. Tijdens het bezoek werden veel praktijkvoorbeelden van deze aanpak besproken. Zo vertelden directeur Bart Smeets en kookdocent Sandra Leeksma van het Pieter Groen over de veranderingen die zij hebben doorgevoerd om een gezondere omgeving voor jongeren te creëren.

Toekomstplannen

Het bezoek werd afgesloten met het bespreken van toekomstplannen en dromen. JOGG Katwijk is niet langer een los project, maar is geïntegreerd in de organisaties van alle betrokken partijen. ‘Dit toont aan dat we de afgelopen jaren een goede weg zijn ingeslagen’, zei wethouder Emile Soetendal van de gemeente Katwijk. ‘Er zijn veel jongeren met overgewicht in onze gemeente. Samenwerking op allerlei vlakken is daarom belangrijk. Een middag zoals deze geeft voldoening aan wat er al is bereikt en verdere inspiratie voor de toekomst.’