Onthulling 3D-geprinte replica's Romeinse vondsten in Valkenburg

4 maanden geleden gepubliceerd

Tien 3D-geprinte replica’s van Romeinse topvondsten zullen in Valkenburg op drie verschillende locaties worden onthuld. Dit initiatief wordt ontplooid om het Romeinse verleden in de regio te visualiseren. De vondsten zijn op verschillende momenten gedaan en de eerste zes eikenhouten zuilen met replica’s worden op 7 maart 2024 onthuld door burgemeester Cornelis Visser en wethouder Jacco Knape.

De Hercules van Valkenburg

Eén van de tien objecten, de ‘Hercules van Valkenburg’, is geprint in Naturalis in samenwerking met Hanneke Jacobs. De overige negen zijn door Maarten Sepers geprint. Sepers verzorgde ook de digitale bewerking die het mogelijk maakte om bijvoorbeeld de helm ‘printklaar’ te maken. De objecten zijn vervolgens door Eduard Meijer, die ook de zuilen maakte, ingegoten in glasheldere epoxy.

Sprekers na de onthulling

Na de onthulling van de replica’s zullen drie sprekers het woord nemen in het Dorpshuis. Oud-historicus Emmelie Huntink zal de actuele stand van het historisch onderzoek over de Neder-Germaanse Limes en het nut van samenwerking tussen archeologen en historici toelichten. Archeoloog Julia Chorus zal spreken over archeologisch onderzoek voor de realisatie van de binnen- en buitenmaquettes in Valkenburg. Tot slot zal historicus Leendert van der Ent ‘De droom van een ondermuseum’, een ode aan de continuïteit van de Limes na de Romeinse periode, belichten.

De onthulling vindt plaats op 7 maart 2024, van 13.00 uur tot 14.00 uur, in het Torenmuseum in Valkenburg.