Landelijke Compostdag in Gemeente Katwijk

3 maanden geleden gepubliceerd

Op zaterdag 23 maart is het landelijke compostdag. Bewoners van de gemeente Katwijk kunnen dan gratis compost ophalen bij de Milieustraat. Dit is een bedankje van de gemeente voor het scheiden van Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT). Elk huishouden kan maximaal vier zakken compost krijgen. Het geldt op = op. De gemeente roept op om met de fiets te komen.

Opening Compostdag

Wethouder Gerard Mostert opent de compostdag om 9.00 uur bij de Milieustraat.

GFT Afval

Ongeveer een derde van ons restafval bestaat uit GFT, voornamelijk groente, fruit en etensresten. Dit is zonde, omdat dit materiaal nog heel goed gebruikt kan worden. Vanaf 1 januari 2025 gaan inwoners apart betalen voor hun restafval, dus door het GFT apart in te zamelen, kunnen inwoners veel geld besparen.

Wat hoort er niet bij GFT

Ondanks dat het duidelijk is wat er bij GFT hoort, vinden we nog steeds kattenbakkorrels, koffiecups en luiers in het GFT. Deze horen bij het restafval. Grote takken en hout kunnen apart naar de milieustraat gebracht worden.

Compost

Het scheiden van GFT levert goede kwaliteit compost op. Het is een natuurlijke bodemverbeteraar, die de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke manier stimuleert. Het zorgt ook voor de waterhuishouding en een natuurlijke balans in de bodem.

Afvalwijzerapp

Om gemakkelijk te zien welk product in welke container hoort, kunnen inwoners de afvalwijzerapp downloaden in de google playstore of appstore. Inwoners met een minicontainer aan huis kunnen hier ook de ophaaldata gemakkelijk zien.